Няма да гледат анонимки за корупция

До края на юли пускат закона за обсъждане

Анонимните сигнали за корупция няма да се разследват. Отхвърлен е и вариантът те да се проверяват и разглеждат, ако се установи съответната степен на достоверност. Това стана ясно от интервю на правосъдния министър Цецка Цачева пред БНР. Антикорупционният закон на Меглена Кунева предвиждаше да се приемат и разследват анонимки. Идеята на Кунева срещна силна съпротива от всички партии, които обявиха, че не е редно да бъдат преследвани хора по доноси.

До края на юли проектът за нов антикорупционен закон трябва да бъде пуснат за публично обсъждане, обяви Цачева. Според нея през септември законопроектът ще влезе в Народното събрание. Очаква се до края на годината законът да бъде приет.

Министърът на правосъдието припомни, че при разработването на проектодокумента имало предложение да се възпроизведе нормативното изискване за т. нар. “обратна тежест на доказване” (бел. на ред., при която обвиненият трябва да приведе доказателства за невинността си). Идеята била отхвърлена, тъй като се влизало в конфликт с основните принципи на правото, подчерта Цачева.

Според нея е необходимо към новия единен антикорупционен орган да има аналитично звено, което да разработва политиките за предотвратяване на корупционни практики. “Предложенията за добавяне на разследващи функции в компетентността му биха влезли в широко противоречие със сега действащата система”, категорична е Цачева. Според нея това не означавало, че конкретни правомощия от ДАНС няма да преминат към този нов единен орган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика