Няма да има референдум за завода за парно от боклук

Вносителите на искането за допитването ще съдят отказа на общинския съвет и ще събират подписи

Няма да има местно допитване за изграждане на завода за изгаряне на RDF. Столичният общински съвет не прие доклада, с който се иска референдум за изграждането на завод за изгаряне на RDF, което е трета фаза от Интегрираната система за оползотворяване на отпадъците в Столична община.

По доклада на водещата комисия за местно самоуправление беше против провеждането на референдум. Мотивите – незаконосъобразност и нецелесъобрзност. Така становището на комисията бе одобрено от СОС. От гласували 57 общински съветници, 41 бяха “за” и 16 “против.

Вносителите на искането за допитването от Политическа група 5 и БСП-София, обаче, продължават да настояват то да е случи. За целта те че обжалват съдебно отказа на Столичния общински съвет. Освен това, общинските съветници ще събират 70 000 подписа за да предизвикат отново дискусията в СОС за референдума. То би струвало на софиянци 1,4 млн.лв., по информация на столичния зам.-кмет по финанси Дончо Барбалов. Според ГЕРБ допитването е ненавременно, тъй като се прави месеци след решението на СОС да бъде построен заводът, и години след старта на обсъждането на темата.

Проектът на общината, който опозицията оспорва, е с обща стойност 157 млн. евро, от които 90 млн. евро ще са безвъзмездно финансиране по оперативна програма "Околна среда". За останалите 67 млн. евро общината ще кандидатства за кредит от Европейската инвестиционна банка. С парите в ТЕЦ "София" ще бъде изграден инсинератор - инсталация, в която се изгаря РДФ горивото, получено при преработването на отпадъците в заводите край село Яна и Горни Богров. Горивото ще се използва от Топлофикация София вместо газ, с което дружеството ще спестява между 12 и 15 млн. левагодишно и ще доставя топлоенергия на 30 хил. домакинства.

Искането им е за референдум с въпросите са: Дали общината да да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем за изграждане на инсталацията, дали тя да се построи в ТЕЦ "София" или до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци в местността Садината до село Яна.

Според вносителите на искането за референдум няма политически и обществен консенсус за избора на технология, мястото за инсинератора и за вземането на кредита. Симеон Славчев, един от вноситрлите на оредложението за референдум посочи, че е добре да се потърсят и алтернативни технологии на тази за скарно изгаряне н отпадъци. "Със сигурност има алтернативи. Ето една от тях: От самото РДФ гориво да се произвежда метанол и метанола а замества директно дизеловото гориво в градския транспорт", каза той пред "Труд". Малина Едрева от ГЕРБ, обаче го обвини че с искането да се помисли за смяна на технологията той лобира за определена технология и фирма. Според част от общинските съветници, противници на идеята за референдума, сред софиянци няма достатъчна информираност по темата за бъдещия завод, за да им се прехвърля чрез допитване отговорността да решат дали да има такава инсталация или не.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България