Няма да откриват паметник на Кубадински в родната му Лозница

Няма да откриват паметник на комунистическия функционер Пенчо Кубадински (1918 -1995 г.) в родния му град Лозница на 6 септември, както беше обявено предварително.

Достъпът до бюста, който е поставен в центъра на града, е ограничен.

До тези мерки се стигна след отмяна на решение на общинския съвет от миналата година, когато местният парламент е дал съгласие за поставяне на такъв паметник по повод 100-годишнината от рождението на Кубадински, който е родом от Лозница. Идеята за бюста е била на местен инициативен комитет. Подкрепена е от съветниците, но тази години интелектуалци и граждани, се обявиха против. В резултат новият кмет на Лозница Севгин Шукри внесе искане за отмяна на това решение, както и за незабавно изпълнение, за да се спре планираната церемония за откриването на паметника. Предложението му е подкрепено от съветниците от ДПС и ГЕРБ.

Мотивите за отмяната на даденото разрешение стъпват на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, както и на декларация на Народно събрание, с която се осъжда политиката на комунистическия режим спрямо мюсюлманското малцинство и възродителния процес. Кубадински пък, който е бил член на политбюрото на БКП, е бил един от идеолозите на насилствената смяна на имената и е ръководил специална комисия, която е координирала процеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България