Няма да се намери решение за името на Македония, заяви гръцкият министър на отбраната

Няма да се намери решение за името на Македония, заяви гръцкият министър на отбраната Панос Каменос в интервю за радио Алфа989, цитирано от агенция МИА.

Лидерът на партията Независими гърци още веднъж повтори позицията, че неговата партия няма да гласува за съставно име с термина Македония независимо дали, както каза, ще се нарича "Илинден, Свети Илия, дали ще се нарича Горна, Долна, Вардарска, това е Македония".

"Смятам, че няма да се намери решение. Смятам, че няма да се намери, тъй като самите скопяни са убедени, че техният народ е в един мит, изграден от Тито и който се върти около името Македония. Аз имам ясна позиция, никога няма да гласувам за име, което съдържа термина Македония. Независими гърци няма да гласуват каквото и да е името - Горна, Долна, Свети Илия", каза Каменос.

Предварително условие за договор е в Македония да бъдат извършени конституционни промени, които по думите на Каменос няма да минат в македонкския парламент.

В Скопие сами се самоубиват, те решават да не променят конституцията си. Щом не я променят, спира всякакъв разговор, заяви Каменос в интервюто.

"Министърът на външните работи /Никос Кодзиас/ успя най-сетне да им свали паметниците, тази лудост, беше като италианска комедия. Сложиха Александър Велики на кон, по-голям от космически кораб, поставиха знаци на летища, улици, пластмасови кутии на продукти, добре, свалиха ги. Това е една стъпка. Втора стъпка, мисля, е че в международните преговори приемат, че са една славянска нация, един народ, който произлиза от славяните и който живее в този регион."

Запитан за предложението "Република Илинденска Македония", Кодзиас още веднъж повтори, че не приема име с термина Македония и сравни ситуацията в Македония с остров Аруба на Карибите.

"Свързват Илинден с една битка. Били ли сте на Аруба? Това е остров в Карибско море и тъй като хората нямали какво да кажат за своята история, намерили една скала като мост и я направили национален паметник, но тя падна и с това бе унищожен националният паметник. Подобна е и ситуацията в Скопие", заяви Панос Каменос, чиято партия е коалиционен партньор в гръцкото правителство, цитиран от агенция МИА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят