Няма да се повишават цените на тока и парното от 1 януари

Искам да съобщя, че от 1 януари няма да се повишава цената на електроенергията и цената на топлинната енергия. Това каза пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов след заседание на Комисията по енергетиката.

„Хората трябва да бъдат спокойни до края на отоплителния сезон“, посочи той. „Ако цените на суровия петрол продължават да следват тази тенденция, която наблюдаваме в последния месец, очакваме и от 1 април цените на електроенергията да се запазят“, заяви Иван Иванов.

„На 1 юли започва новият ценови период. КЕВР ще излезе с решение. Референтната цена на електрическата енергия ще се повиши“, обясни председателят на КЕВР. „Моделът, който КЕВР прилага вече трета година, позволява да бъде компенсирано това повишение на цената на електроенергията с намаление на цената на добавката задължение към обществото“, допълни той.

„Мога да обявя, че отново няма да има някакво значително повишение на електрическата енергия. Ще се стремим то да бъде равно или по-малко от годишната инфлация“, каза още Иван Иванов.

Кметовете и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат и да обосноват някакво отлагане на увеличението или то да бъде по-малко. Това е тяхната роля, коментира председателят на КЕВР.

„Ние определяме пределни цени на водата, за да няма още по-големи скокове“, заяви той. Попитан могат ли хората да се надяват, че гласуваните цени на водата няма да се случат, Иван Иванов уточни: „Не може-тогава КЕВР ще бъде осъдена от Административния съд, че не прилага съгласувани бизнес планове, в които цените на водата в рамките на 5-годишния период са заложени“.

„Бизнес плановете с цени в тях, са утвърдени от общинските съвети и гласувани на кметовете в рамките на Асоциацията на ВиК, която включва всички кметове на общини в района. Едва тогава са представени пред КЕВР“, обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България