Няма да "тричат" кучетата

"Няма да "тричим" кучетата си на Кукеровден". Това заяиха пред "Труд" жителите на странджанското село Бродилово. Там от предците им има обичай, щом дойде празникът и замирише на пролет, да завъртят кучетата над някой вир за здраве и берекет. Ритуалът се нарича още "бесене", защото животните са вързани с въже и заради това защитници на животните надигнали вой, че обичаят е варварски и от кметството в Царево издадоха заповед "тричането" да не се прави.

"От пет години не сме "тричали" кучетата си, изкараха ни зверове. Идва и полиция, и някакви защитници на животните да ни вардят. А досега от толкова години няма ни едно пострадало куче. Правим го за здраве", оплакаха се селяните. Под сурдника се говори, че те пак правят обичая, но тайно или пък всеки си изкъпва кучето у дома.

Всяка година Кукеровден в Странджа е на различна дата, според календара. В Бродилово се пада идната събота, а в близкото село Кости вече е честван на 10-ти февруари.

Проблемът е, че селата са с много малко хора, обезлюдяват и дори някои не честват на площада Кукеровден, коментират странджалии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България