Няма средства за обновяване на военните паметници, свързани с Кресненско-Разложкото въстание

Държавата не е отпуснала никакви средства за обновяване на военните паметници, свързани с Кресненско-Разложкото въстание, чиято 140-та годишнина ще бъде отбелязана през октомври под патронажа на президента на България. Това заяви кметът на община Кресна Николай Георгиев, предаде БНР.

Най-тревожно е състоянието на военната костница, намираща се в подземието на черквата „Свети Иван Рилски“ в Кресна. Никаква грижа не е полагана за тленните останки на 560 офицери и войници, загинали в Балканските и Първата световна война, откакто те са положени в костницата през 1941 година, каза кметът на общината, като уточни, че в момента приключва ремонтът на самото помещение с финансовата помощ на Неврокопската митрополия.

„Тя е една от четирите черкви, които имат такава костница, в България. 8000 лв. имаме за ремонт на цялата костница, само вратата не можем да подменим“, обясни Георгиев.

В момента се освежават и почистват паметниците на героите от Кресненско-Разложкото въстание, като се поставят и нови паметни плочи на знакови исторически места в района, каза Николай Георгиев. Бюджетът на малката община е крайно недостатъчен за подготовката на честванията по повод 140-годишнината от въстанието. Затова той е поискал помощ от държавата.

„Преди година изпратихме писма до Министерството на културата, до военното министерство, до министър-председателя с молба за някаква помощ. Имаме отказ от всички институции и сами трябва да се оправяме“, обясни кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони