Няма картел на пазара на горива

Промяната в касовите бележки може да засегне конкуренцията в сектора

Предлагат държавни складове

Няма картел с цените на горивата у нас, показва секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизел, изготвен от Комисията за защита на конкуренцията.

Увеличението на цените на горивата през 2018 г. е било за кратък период и е осъществено постепенно и може да се обясни с обективни критерии, свързани с конкурентна среда, разходи за дистрибуция, количество и обем на продажбите и търсенето, посочват от КЗК.

И допълват, че нетните цени на бензин Евро-95 и дизела у нас са едни от ниските в сравнение с останалите страни членки на ЕС.

Според комисията изискването в Наредба № Н-18 касовата бележка да съдържа покупна цена на горивото без акциз и ДДС би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на едро и дребно на търговия с горива.

От КЗК настояват Министерство на финансите, Министерство на икономиката, Агенция “Митници”, Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобразно тяхната компетентност да предприемат подходящи нормативни и организационни мерки за подобряване на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на горива.

Една от мерките, които органът предлага, е създаване на електронна платформа, от която в реално време вносителите на горива да имат достъп до информация за свободните вместимости в данъчните складове и складовете за съхранение на задължителни запаси.

Тази платформа трябва да се поддържа и контролира от Агенция “Митници” и Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”. Друга мярка, според КЗК, е да се увеличи броят на данъчните складове в сектора, чрез изграждането на държавни данъчни складове.

За реализиране на мерките е нужно да бъде сформирана работна група с представители от държавни органи, посочват от комисията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика