Няма нужда от прокуратура за всяко съдилище

Сотир Цацаров

Конституционният съд се произнесе с решение по к.д. № 13/2016 г. по искане на главния прокурор на Република България за тълкуване на разпоредбата на чл. 126, ал. 1 от Конституцията, съобщиха от съда.

Съдът прие, че изискването за съответствие на структурата на прокуратурата с тази на съдилищата означава създаване на прокуратури по вид и степен съответстващи на изброените в чл. 119, ал. 1 от Конституцията съдилища, без да е необходимо съответствие на териториалните звена на прокуратурата с тези на съдилищата, както и че към специализираните съдилища със закон могат да бъдат създавани съответните специализирани прокуратури.

Решението е прието с 11 гласа. Докладчик беше бившият председател на ВАС и омбудсман Константин Пенчев.

"Тълкуването на изискването на чл.126, ал.1 от Конституцията в смисъл, че структурата на прокуратурата трябва да е задължително съобразена и с различните специализирани съдилища, както и с териториалната организация на съдилищата, излиза извън целта на тази конституционна разпоредба - мотивира се КС - Такова тълкуване би задължило законодателя във всички случаи на създаване на специализирани съдилища да създава и съответните специализирани прокуратури, независимо дали това е необходимо и финансово оправдано."

Чл. 119 от конституцията:

(1) Правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища.

(2) Със закон могат да се създават и специализирани съдилища.

(3) Извънредни съдилища не се допускат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право