Няма опасни зарази в Харманли, 95% от чужденците са здрави

Снимка: БТВ

Няма опасност от зарази в бежанския център в Харманли. Това съобщи доц. д-р Димитър Буланов, хирург и зам.-директор в столичната „Александровска” болница, който от вчера преглежда заедно с други лекари мигрантите в лагера.

От около 70 прегледани впечатление прави, че хора с опасни заразни инфекции и инфекциозни заболявания няма. Около 95% от бежанците са здрави, каза доц. Буланов по БТВ.

Обстановката е напълно спокойна, хората са спокойни, записват се предварително със списъци, добави лекарят.

„Има пациенти с хронични заболявания, някои от които имат клинични прояви в момента – ставни заболявания, заболявания на гръбначния стълб. Има няколко бременни жени, едната е в 8-ия месец. Има пациенти със сърдечно-съдови заболявания, има няколко диабетици, които имат терапия, консултирани са от лекари в болницата в Хасково и Харманли и имат нужда от глюкомери за периодичен контрол на кръвната захар".

Досега пациентите с оплаквания са били транспортирани в болниците в Хасково и Харманли, някои от тях са лекувани там, но би било добре в бежанския център да разполагат с медицински пункт с установените лекарства в спешен шкаф и лекар, коментира доц. Буланов. По негова информация подобно нещо е организирано от РЗИ-Хасково и такъв постоянен медицински пункт ще бъде открит.

Центърът беше затворен по искане на местното население заради опасения от зарази, въпреки твърденията на властите, че причина за тези мерки няма. Лекари обаче така и не влязоха вътре.

Всичко това предизвика масово недоволство сред бежанците. Стигна се до сериозни сблъсъци с полицията. При бунтовете пострадаха 29 полицаи и 20 бежанци, като състоянието на двама от тях е тежко.

Лагерът в Харманли остава от семеен тип – там ще има само семейства с деца. Има обявена и обществена поръчка за изграждане на още едно фургонно селище и така капацитетът на мястото ще стигне 4000 души. Поне 1000 от бежанците също ще бъдат разселени. Засилено остава полицейското присъствие в района.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България