Няма риск за населението заради фипронила, заяви Румен Порожанов

Не е ясно колко точно сладолед и майонеза, замърсени с инсектицида, сме консумирали от март досега

До две седмици ще приключат проверките на българските производители на яйца и яйчени продукти за заразяване с фипронил. Това обяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който представи приоритетите в сектор "Земеделие, храни, рибарство и гори" и отчета на първите 100 дни. Стана ясно още, че на този етап няма констатирани повишени нива на пестицида. Вече са проверени всички партиди полски яйца, внесени през последните месеци и също не са открити проблеми.

Колко точно сладолед и майонеза, замърсени с фипронил, сме консумирали от март досега, от Агенцията по храните не знаят, информира БНТ. И днес не пожелаха да обявят имената на фирмите производители, защото европейските регламенти забранявали.

"Информацията, която се придобива по време на официалния контрол трябва да се запази дотолкова, доколкото няма непосредствен риск за населението", заяви Дора Янковска - зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

Риск за населението към момента няма. В това бе категоричен и министър Порожанов. Две пратки със заразен яйчен прах са установени досега, внесени са от една и съща фирма.

"Към момента това са единствените продукти от яйца, които са влезли, втората пратка е изцяло възбранена, първата вече по веригата, това, което е успято, е възбранено", заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Увеличение на средствата за превенция на горските пожари, предвиждат от Агенцията по горите. Досега 80 на сто от финансите са отивали за гасене на пожарите, сега съотношението ще се изравни.

"Независимо от многото превантивни действия, недобросъвестността на граждани или случайно, или неслучайно, над 95% от източниците на пожарите са човешкия фактор", каза още министърът на земеделието и храните.

Като основни приоритети министърът посочи устойчивото и пазарно ориентирано земеделие, стабилно развитие на хранителния сектор, управлението на горите и развитие на сектор рибарство и аквакултури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България