Няма уран във водата в Ямболско

Не са установени завишени показатели по отношение на естествения уран и на общата радиологична индикативност във водоизточниците в Ямболска област, заяви директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Лиляна Генчева, предаде БНТ.

Генчева поясни, че радиологичните изследвания се правят на пет години, като последното изследване през юни 2015 година е установило, че показателите са в норма.

Предадени са проби за допълнително изследване на водоизточниците в района на местността "Бакаджика", които захранват 11 села наоколо. Там преди повече от 30 години бе извличан уран чрез подземни сондажи и със специални разтвори. Резултатите от изследването се очакват след около месец.

Днес следобед излязоха окончателните резултати от анализа на питейните води от района на град Първомай, съобщиха от МЗ. В Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) бяха изследвани 18 проби, предоставени от РЗИ-Пловдив – по две от гр. Първомай, с. Крушево, с. Православен, с. Бяла река, с. Караджалово, с. Градина, с. Милево, с. Белозем и с. Борец.

Заместник-директорът на НЦРРЗ Орлин Стоянов информира министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, че в нито една от взетите проби не е открито наличие на естествен уран, надвишаващо границата от 0,03 мг/л.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България