Няма ясен победител от изборите в Израел, Нетаняху иска кабинет без арабските партии

Предварителните проучвания след предсрочните парламентарни избори, които се проведоха вчера в Израел, сочат към почти равен резултат между основните съперници.

Партията на премиера Бенямин Нетаняху, „Ликуд“, се очертава да получи 30-33 места в Кнесета, а алиансът „Синьо и бяло“ с лидер Бени Ганц – 32-34. За мнозинство са необходими поне 61 депутати и по-малката партия „Наш дом Израел“ на бившия военен министър Авигдор Либерман се очертава като ключ към баланса във властта.

Нетаняху, който се опитва да си осигури 5 мандат, свика предсрочните избори, след като не успя да формира управляваща коалиция след предишния вот през април.

След края на вота той заяви, че ще изчака окончателните резултати и ще започне преговори за съставяне на "силно ционистко правителство". В реч пред привърженици на неговата дясна партия "Ликуд" Нетаняху не обяви победа, нито призна поражение, съобщи БТА.

"В следващите няколко дни, ние ще започнем преговори за съставяне на силно ционистко правителство", заяви Нетаняху, изключвайки участието на "арабските антиционистки партии" от тези преговори.

"Ние ще водим преговори с възможно най-голям брой партньори, за да избегнем съставянето на опасно антиционистко правителство, няма да има и не може да има правителство, което се опира на антиционистките арабски партии, които отричат самото съществуване на Израел като еврейска и демократична държава", добави премиерът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа