Обама: Може да се намери решение за Кипър

„Със сътрудничеството на Турция и Гърция, може да се намери справедливо и трайно решение за Кипър“, заяви американският президент Барак Обама на гръцкия премиер Алексис Ципрас, предава кипърската телевизия Sigma.

Обама направи изказването си по време на среща с Ципрас в Атина, където е на посещение.

„Надяваме се на справедливо и трайно решение на кипърския проблем. Надяваме се на положително развитие“, е бил отговорът на гръцкия министър-председател към президента на Съединените американски щати.

Средиземноморската държава Република Кипър е разделена от 1974 г., когато турски войници нападат и незаконно окупират една трета от северната ѝ територия, припомня телевизията. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и президентът на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ през месец май 2015 г. започнаха преговори помежду си, ръководени от ООН, с оглед обединяване на острова в рамките на федерация.

Обама добави, че ръководствата на Демократическата и Републиканската партии в САЩ също признават важността на трансатлантическата връзка.

Без да споменава поименно новоизбрания американски държавен глава Тръмп, Обама съобщи на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, че силна НАТО е от „най-голямо значение“ и ще осигури „значителна приемственост дори и при наблюдавания преход във властта в САЩ“. Павлопулос благодари на Обама за американската подкрепа спрямо гръцкия народ във време на социална и икономическа криза и добави, че е уверен, че Доналд Тръмп „ще продължи по същия път“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа