Обвинен в корупция служител на ДАИ – Пловдив си купил 12 апартамента

Към момента с обвинения са трима от задържаните в сряда

Трима от арестуваните по подозрение в корупция служители на ДАИ – Пловдив, вече са с с обвинения за взимане на подкупи, а дейността им е била толкова резултатна, че единият от тях си е купил 12 апартамента. Това стана ясно от изявлението на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов. Служителите на „Автомобилна администарция“ са заковани със СРС-та. В сряда бяха задържани общо 7 души, сред тях и и. д. шефката на ДАИ – Пловдив, Анна Генова, но тя вече е освободена, защото няма доказателства да е замесена в корупционните престъпления, макар подчинените й да твърдят, че са й се отчитали.

Тримата взимали подкупи, за да прикриват нарушения на транспортни фирми от всякакъв характер - липса на удостоверения за психологическа годност на шофьорите, на тахошайби, на пътни листове и т. н.

"Рушветите и изнудването към дружествата са разглеждани в последните 2 години, но аз съм убеден, че тези неща са продължавали далеч по-дълго време. Като цяло тримата служители на автомобилната инспекция са си затваряли очите са различни административни нарушения на фирмите. Голяма вина имат и самите компании, които са се съгласявали да дават подкупи, вместо да уведомят властите - това е жив бизнесмазохизъм. Инспекторите са съставяли символични актове за по 50 лева от кумова срама. В същото време обаче са подминавали поне 20-30 нарушения месечно. Към момента ни съдействат 3 от изнудваните дружества, а другите не желаят да го сторят. Аз обаче искам да им заявя най-отговорно - за тях е по-добре да ни съдействат, защото иначе ще попаднат под ударите на закона, наравно с корумпираните инспектори“, каза Румен Попов.

Служителят, който се и купил 12 апартамента, имал и друг и така броят на жилащата му става 13. „Наглостта е толкова голяма, че имотите са били вписани на баща му, който е пенсионер, на майка му, която е социално слаба, както и на брат му, който е безработен. По някои от сделките - в нови кооперации, пък брокер е била съпругата на инспектора, което също е нарушение. Тук вече говорим и за укриване на данъци и пране на пари, което ще доведе и до повдигането на нови обвинения", обясни окръжният прокурор на Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право