Бивш кмет източил близо 80 000 лв. общински пари за гориво, скъп алкохол и цигари

Бившият кмет на Девня Атанас Кузев е обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра на апелативната прокуратура във Варна. 45-годишният Кузев, който управлява Града на химията в два поредни мандата до 2015 г. източил близо 80 000 лв. от местната хазна за гориво, питиета и цигари. Кузев се облажвал със средства от хазната в продължение на 6 години, посочват от Районната прокуратура в Девня, която определи на екскмета мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лв.

Според обвинението от 28 август 2009 г. до 31 май 2015 г. Кузев присвоил общо 78 378,34 лв. от покупки на 18 244 л дизел, 14 621 л бензин и други стоки. По договор с "Лукойл България" ЕООД общината имала карта за зареждане на гориво. Ползвал я Кузев, за да зарежда служебния си дизелов джип "Волво". Той обаче направил рекорден оборот, който значително надвишава пределния разход на луксозното возило за 110 000 лв. С картата Кузев зареждал и бензин, а в добавка харчел по бензиностанциите и солидни суми за скъп алкохол и цигари. После пропускал да състави пътни листове и да приложи документи, доказващи нуждата от извършените разходи. До момента Атанас Кузев не е дал обяснения по повдигнатото му обвинение.

Завършилият екология бивш градоначалник се прочу с разточителните си маниери през 2015 г., след като стана герой в телевизионен репортаж за кметове със скъпи служебни коли. Кузев застана начело на Девня през 2007 г. с подкрепата на БСП. На следващите местни избори през 2011 г. обаче направи рязък завой и спечели с рамото на ГЕРБ. През 2015 г. обаче партията не му гласува доверие. Затова Кузев опита да запази поста като кандидат на АБВ, но загуби от настоящия градоначалник Свилен Шитов, издигнат от ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право