Обвиниха бившия областен управител за царските конюшни

„Няма да коментирам обвиненията. Прокуратурата пренася спора в съда. Убеден съм, че там ще се докаже фактът, че в моите действия не е имало нищо нередно”, заяви вчера Веселин Пенев, който още от началото на скандала дори не искаше да подава оставка. Снимка: ТРУД

Веселин Пенев ще отговаря за безстопанственост и щети от 11 млн. лв. за държавата

Остава на свобода срещу 20 000 лв. гаранция

Софийската градска прокуратура обвини бившия областен управител Веселин Пенев за далаверите с имота, известен като Царските конюшни, в центъра на столицата. Предложеният от Радан Кънев висш чиновник ще отговаря за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки, от които държавата е била ощетена с 11 126 130 лв. След скандала, предизвикан от опозицията в парламента, Пенев подаде оставка.

Според обвинителите на 8 юли т.г. Пенев съзнателно е продал на търговско дружество на три части недвижим имот на бул. „Княз Александър Дондуков“ №58 в София. Според оценители пазарните стойности и на трите парчета към тази дата са били близо 12 млн. лв. А частното юридическо дружество е платило на държавата за тях малко над 655 000 лв.

Според прокуратурата между 30 декември м.г. и 26 април 2016 г. Пенев умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на бюджетни средства на областната администрация. Ексчиновникът остава на свобода срещу 20 000 лв. гаранция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право