Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор)

Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Наложена му е гаранция от 100 000 лв.

Бившият финансов министър, банкер и преподавател в УНСС Стоян Александров се сдоби с две обвинения за лихварство и незаконна банкова дейност. Днес Софийската градска прокуратура (СГП) го обвини, че незаконно е раздал срещу високи лихви общо 75 кредита. Александров е с мярка парична гаранция от 100 000 лв.

От прокуратурата съобщиха, че първото престъпление е извършено от 19 ноември 2002 г. до 12 февруари 2015 г. в София и други градове, където без разрешение извършвал банкови сделки срещу лихва като физическо лице. Александров раздал 61 кредита в лева, евро и щатски долари на хора и юридически лица. Общата сума на раздадените кредити е в лева и валута - 541 000 лв., близо 1,7 млн. щатски долара и над 3,7 млн. евро. Заемите били раздавани срещу задължението за връщане на сумите с договорени лихви.

Второто обвинение е за периода 2002 г. - 2009 г., когато той е управител на “Стал 2007” ЕООД и на “Александров и Сие” ЕООД. Обвинението е, че Александров отпуснал 14 кредита за над 1 млн. лв. и близо 10 млн. евро през фирмите.

Ако бъде осъден може да получи от 5 до 10 г. затвор и глоба от 5 000 лв. до 10 000 лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество. Проверката на СГП започна през септември 2016 г. Тя бе предшествана от телевизионен репортаж, в който трима души разказаха, че са взели заеми от него при наказателни лихви от 0.5% за ден просрочие. Един от потърпевшите дори твърдеше, че е подписал договор за заем от 306 800 долара, а е получил само 260 000 и всичко било доказуемо, защото парите били преведени по банков път. Тогава длъжниците на Александров го обвиняваха и за подправяне на документи, но към момента от прокуратурата не са му повдигали такива обвинения.

Стоян Александров е известен с прякора Малката Секира, защото къса много студентите от УНСС. Той беше министър на финансите в правителството на Любен Беров (1992-1994 г.). През 2003 г. бе кандидат за кмет на София от БСП, а за последно бе избран за съветник в Столичния общински съвет от листата на “Движение 21”.

 

Стоян Александров по телефона:

Нямам никакъв коментар

“Нямам никакъв коментар”, заяви пред “Труд” Стоян Александров по телефона. После благодари и затвори.

През 2016 г. в дома му нахлуха двама въоръжени мъже, които обърнали къщата наопаки, но не да крадат, а най-вероятно са търсели документи. Малко по-рано бизнесмени се оплакаха, че са вземали заеми от Александров, но срещу непосилни лихви. Някои от тях завели и дела срещу него.

Тогава банкерът обясни, че разполага с финансови средства заради високите длъжности, които е заемал в годините, давал е заеми, но върху всички суми са платени данъци, за което знаели и в НАП. По думите му два месеца преди влизането в дома му е изчезнала папка с документи по случаите на Ивайло Илиев, Богдан Богданов и Кирил Русев, които са му длъжници. Те от своя страна излязоха и с отворено писмо до медиите и призив към прокуратурата да го разследва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право