Обвиниха бивш шеф на ДФ "Земеделие" в безстопанственост

Законът предвижда от две до осем години затвор

Бивш изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ е обвинен в безстопанственост, съобщават от прокуратурата. Обвинителният акт за извършена престъпление престъпление по чл. 219 ал.3 от НК е внесен в Софийски градски съд от СЗ „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП).

Ако бъде признат за виновен Мирослав Николов може да получи наказание в размер от две до осем години лишаване от свобода, както и да бъде лишен от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Николов е предаден на съд за това, че умишлено не положил достатъчно грижи за управлението, ръководенето, стопанисването и запазването на повереното му имущество, като от това са последвали значителни щети за Държавен фонд „Земеделие” в размер на 19 950.00 лв.

С Решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие” от месец ноември 2013 г. Мирослав Николов бил избран за изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

В това си качество той осъществявал ръководна работа, свързана с управление на имуществото на Фонда, организирал и ръководел цялостната му дейност, разполагал със стопанско-разпоредителни и организационно-ръководни правомощия.

В Държавен фонд „Земеделие“ съществувала обособена дирекция „Връзки с обществеността, протокол и координация“. Тя осигурявала провеждането на информационната политика на фонда, като организирала предоставянето на информация в съответствие с конституционните права на гражданите, информирала обществеността за функциите, програмите и дейностите на фонда, организирала публичните изяви на служителите на фонда.

Въпреки наличието на специализирано звено в областта на медийната политика на фонда с точно и обстойно разписани задължения, на 26.02.2014 г. Николов сключил договор за предоставяне на услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с частно търговско дружество.

Според клаузите на договора, срещу сумата от 19 950 лв. търговското дружеството, в рамките на 4 месеца, следвало изцяло да дублира функциите на дирекция „Връзки с обществеността, протокол и координация“.

Преди подписването на договора Николов не спазил изискванията за съгласуването му от финансов контрольор, главен счетоводител, директор Дирекция „Обществени поръчки”, ръководител на структурното звено заявител, ресорен заместник изпълнителен директор и главен секретар.

След сключване на договора, Николов не го предоставил на лицето, отговорно за извършване на счетоводните записвания, и така било поето финансово задължение в тежест на ДФ „Земеделие“ размер на 19 950лв. без знанието на лицето, отговорно за счетоводните записвания.

В срока на договора дружеството – съконтрахент, не извършило всички от договорените дейностите, но предявило фактура за плащане на пълната сума по договора.

Въпреки официалните възражения на финансовите контрольори в ДФ“Земеделие“ относно изплащане на претендираната сума от дружеството, Николов разпоредил със своя писмена резолюция сумата от 19 950 лв. да бъде изплатена по предявената фактура. По този начин причинил разпиляване на поверените му държавно имущество.

Спрямо Николов е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право