Обвиниха британската пътна агенция, че е повредила обект край Стоунхендж

Във Великобритания археолози обвиниха държавната компания, които строи пътищата в страната, че е повредила древен обект недалеч от Стоунхендж при подготвителните работи за изграждане на тунел.

Археолозите твърдят, че работниците на „Хайуей Ингланд“ са пробили огромна дупка в изградена преди 6 000 години платформа от кремък и кости на животни в Блик Мийд на около 2 киометра от прочутия Стоунхендж, предаде БНР. От „Хайуей Ингланд“ казват, че не са повредели археологическите слоеве при пробиването на 3-метровата дупка, но са готови да се срещнат по-късно днес с екип на археолозите за изясняване на проблема.

Инженериет твърдят, че извършената от тях работа е високо професионална и е станала в присъствието на археолози. Според професор Дейвид Джакс от университета в Бъкингам обаче, това не е вярно и обектът е сериозно застрашен.

Още преди началото на пътните работи археолозите изразиха загриженост, че изграждането на тунел и надлез близо до обекта ще доведе до спад на нивото на водата, а това ще повреди слоевете. Блик Мийд е част от Стонхендж и Ейвбъри, които са обекти под защитата на ЮНЕСКО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл