Обвиниха Златистия, че пиян блъска бариера пред РПУ (обзор)

1. Злати Златков-Златистия се придвижваше с патерици. Голяма част от присъдата си за убийство той излежа по болници и санаториуми.

Районната прокуратура в Дупница обвини бившия висаджия Злати Златков, по прякор Златистия, за три престъпления - че е шофирал пиян, че е разбил бариерата пред местното полицейско управление и е извършил грубо хулиганство.

Както писа “Труд” преди седмица, близкият авер на покойния Георги Илиев отново се прояви в родната си Дупница. Около 23,30 ч на 14 декември Златистия се вряза с дрифт на джип “Мерцедес” в паркинга пред РПУ-то на улица “Бисеров”. Изскочилите под тревога полицаи го задържаха и измериха с дрегер, че е седял зад волана с 1,71 промила алкохол.

Първоначалните версии бяха, че на пияна глава висаджията е искал да отмъсти на ченгетата. Самият крими герой обаче отричаше до последно, като твърдеше, че му е прилошало, изгубил е съзнание и не помни как е настъпил педала на газта. Магистратите го оставиха в ареста.

През 2015 г. Златистия излезе от Софийския централен затвор, където излежаваше 18-годишна присъда за убийство.

През ноември 1997 г. в центъра на Дупница пред очите на клиенти и минувачи той застреля с пушка бизнесмена Любомир Мантарков, управител на ресторант “Бирхалето”. При последвалото задържане Златистия бе ранен в гръбначния стълб. Делото се влачи няколко години, а той често лежа по болници и санаториуми вместо в килията.

Последното задържане на Златистия бе през септември, когато ченгета го спипаха да кара БМВ с варненски номера. Оказа се, че шофьорската му книжка е фалшива. Златистия лежи за кратко в затвора и през 1989 г., където се запознава с повечето бъдещи основатели на групировката ВИС. Става първи приятел на Георги Илиев. Краде коли в Унгария и Австрия. От 1992 г. получава правото да “застрахова” в района на Дупница, Банско и Благоевград. Предвожда диви и брутални мутри, затова Васил Илиев лично го разжалва. Георги Илиев го връща във ВИС през 1995 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право