Обвиниха кмета на Златица в ощетяване на общината с над 1 млн. лв

Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняема Магдалена Иванова – кмет на община Златица за престъпление по служба, с което общината е ощетена със сумата от 1 056 806.44 лева. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Тя е обвинена в това, че на 18.03.2014 г. в гр. Златица, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на Община Златица, е нарушила служебните си задължения, регламентирани в Закона за обществените поръчки и от извършеното деяние са настъпили значителни вредни последици от имуществен характер – ощетяване на бюджета на общината със сумата от 1 056 806.44 лева.

Същия ден Магдалена Иванова е сключила допълнително споразумение към договор за строителство от 05.02.1992 г. с търговско дружество с приложена към него количествено стойностна сметка за 2 108 885.04 лева с предмет „Разширение на училище в кв. 72 гр. Златица“.

Вместо да проведе процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на обекта, каквото е длъжна да стори в качеството си на възложител на обществени поръчки, 22 години по-късно Иванова е сключила анекса към договора, като е целяла по този начин да се облагодетелства търговското дружество.

Разширяването на училището представлява изграждането на топла връзка между отделни корпуси на училището в гр. Златица. С това разширение се е целяло да улеснят децата, като да се хранят в стола на училището, вместо да се придвижват пеш до стола на социалния патронаж в гр. Златица, който се намира на няколко километра от учебното заведение.

Цялата сума по договора - 2 108 885.04 лева е изплатена на дружеството, но и до момента ремонтът не е приключил и не е пусната в експлоатация изграждащата се топла връзка.

Изготвената по делото строително техническа експертиза е установила, че общината е заплатила цялата сума по допълнителното споразумение от 18.03.2014 г., но не са извършени или са извършени некачествено дейности на обща стойност 1 056 806.44 лева.

Магдалена Иванова е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лв.

Досъдебното производство е образувано от Окръжна прокуратура – София на 29.07.2016 г. С постановление на главния прокурор от 31.08.2016 г. е разрешено досъдебното производство да се проведе в друг съдебен район и е възложил разследването да се ръководи от СЗ “Антикорупция“ - СГП.

СЗ “Антикорупция“ ще поиска от Окръжен съд - София да отстрани от длъжност кмета на община Златица Магдалена Иванова до приключване на наказателното производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право