Обвиниха съдия, карал прокурор да не разследва (обзор)

Съдията от Варненския окръжен съд Светлозар Георгиев искал от прокурорка да прекрати дело срещу негов приятел за забравен автомат. Заради тази намеса в дело той е обвинен за престъпление против правосъдието и може да получи от 1 до 6 г. затвор. Това съобщи днес Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Случаят е от миналата година, но за него бил получен сигнал в ДАНС на 7 март и звено “Антикорупция” на прокуратурата веднага започнало разследване. През септември м.г. бивш полицай от варненското Пето РПУ на връщане от лов късно вечерта си забравил законния гладкоцевен автомат 12-и калибър върху капака на автомобила. “Това е опасно престъпление, тъй като оръжието е можело да бъде намерено от дете или друг човек и да се стигне до тежки инциденти. Затова и по случая е било образувано дело”, поясни Арнаудова. Бившият полицай бил приятел на съдия Георгиев и го помолил за помощ. На 2 декември м.г. съдията извикал в кабинета си наблюдаващия районен прокурор Здравка Задгорска и започнал да я убеждава, че престъплението на приятеля му е маловажно и трябва да прекрати делото. Задгорска не се поддала на влиянието на съдията. Четири дни по-късно тя внесла във Варненския районен съд обвинителен акт срещу разсеяния ловджия, който бил признат за виновен и наказан с глоба от 1000 лв.

Съдия Георгиев гледа и делото срещу бизнесмена Веселин Марешки за рекет и побой. През септември м.г., когато Марешки беше кандидат за президент, заседанията бяха отложени за след изборите - през ноември. Второто отлагане бе на 13 февруари т.г. Процесът продължава на 24 април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право