Обвиниха 31-годишен мъж за документна измама и държане на наркотици

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Димитър В., на 31 г., за това, че чрез използване на документ с невярно съдържание, в частта, че е пълномощник, и чрез използване на неистински документ – пълномощно, е направил опит да получи без правно основание чуждо движимо имущество, с намерение да го присвои, като документната измама е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини – престъпление по чл. 212 ал.5 във връзка с ал. 1 във връзка чл.18 ал.1 от Наказателния кодекс , и за това, че без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – престъпление по чл.354а ал.1 пр. 1 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от държавното обвинение.

По делото е установено, че от 24 юли 2017 г. обвиняемият Димитър В. се снабдил с неистинско пълномощно, според което бил упълномощен да се разпорежда със сметка на гръцки гражданин в българска банка. Чужденецът държал в нея 180 000 лева. Обвиняемият не познавал гръцкия гражданин. Никой от двамата не бил подписвал пълномощното, което чрез неустановено лице попаднало сред обичайния тип подобни документи, обработвани в банковия клон.

На 28 септември 2017 г., в гр. Пловдив, обвиняемият Димитър В. отишъл в клон на банката, където била сметката на чужденеца. Той подал заявка за теглене на сума, в брой, в размер на 180 000 лева, като написал, че е пълномощник на титуляря.

При извършена проверка и проведен разговор с гръцкия гражданин, се установило, че той никога не е издавал пълномощно на Димитър В., нито го познавал. Обвиняемият бил задържан от служители на МВР. При извършен обиск в жилището му били открити около 2 грама марихуана и 0,314 грама амфетамини, предназначени за разпространение.

По делото са били разпитани свидетели, извършени множество експертизи, приложени веществени доказателства и др.

Обвиняемият Димитър В. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в Затвора в гр. Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право