Обвиняват бивш депутат стоматолог за смърт на дете (обзор)

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане в ЦИК да се свали имунитетът на кандидата за народен представител д-р Валентин Павлов. Срещу известния стоматолог, който е бивш депутат от Реформаторския блок в 43-тото народно събрание, ще бъде повдигнато обвинение за смъртта на 14-годишно момче. Докторът трябва да отговаря за това, че след серия от грешки при операция е причинил смъртта на детето Алекс И..Докторът е заплашен със затвор от 1 до 6 г.

За фаталния случай от 14 юни 2016 г. съобщил бащата. Детето му постъпило в денталната клиника „EО дент” за отстраняване на киста на долната челюст. Центърът е с управител д-р В. Павлова, която е съпруга и съсобственик с д-р Павлов.

Стоматологът насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Според прокуратурата клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост, в случай че възникне усложнение, и д-р Павлов е знаел за това. Той не е изискал задължителните по стандарт консултации с кардиолог и педиатър, както и с алерголог. На родителите било обяснено, ,,че става въпрос за „рутинна интервенция“.

Момчето било упоено в 14 ч и оперирано от д-р Павлов. Към 15,10 ч състоянието му се влошило рязко и то вдигнало температура 39,5 градуса. Получило тахикардия, затруднено дишане и други симптоми, за които предупреждава листовката на използваната от доктора упойка. В същото указание пише, че в подобни случаи трябва незабавно на пациента да се бие венозна инжекция от дантролен натрий. Фатални били 15-20 минути, но повече от час детето не получава този медикамент, който не бил наличен в клиниката. Д-р Павлов се обажда за линейка, но пристига автомобил без оборудване, каран от санитар от „Пирогов”. Малчуганът е транспортиран до института в 16 ч и почива в 17,05 ч.

Обвинителите са категорични, че за денталната операция на здравото момче изобщо не е трябвала пълна упойка. Освен д-р Павлов по случая вече са повдигнати обвинения на съпругата му, която е управител на клиниката, както и на анестезиолог.

Д-р Павлов: Причината е генетично заболяване

Причината за смъртта на 14-годишния Алекс И. от Перник е генетично заболяване, а не лекарски грешки. Това обяви вчера д-р Валентин Павлов. „И аз съм родител и през цялото време съм бил с родителите на детето, включително в „Пирогов“. По случая е извършен медицински одит в 8 ч сутринта на другия ден“, обясни емоционално той. По думите му соченият от прокуратурата като животоспасяващ антидот не е разрешен за притежание у нас. А дори и да го е имало, при такова генетично заболяване като на Алекс оцеляването е било почти невъзможно.

Като водач на листата на РБ за Перник вчера д-р Павлов е заявил пред ЦИК, че се отказва от имунитета си. Въпреки това произнасяне на ЦИК трябва да има, поясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право