Обездвижен мъж получи инвалидна количка

Доброволци помогнаха с дърва, пералня, дрехи и храна на бедстващо семейство

приятели помагайтеВестник „Труд” започна съвместна рубрика със сдружение „Приятели помагайте”. Всяка седмица ще представяме зов за помощ, получен от неговите координатори и ще показваме какво е свършено благодарение на доброволци и дарители.

Сдружение „Приятели, помагайте” прегърна нова благотворителна инициатива и усмихна бедстващо семейство от Тетевен. 44-годишният Румен има увреждания от детска възраст и вече 20 години е обездвижен. За него се грижи възрастната му майка, 76-годишната Сашка. Благодарение на бързата намеса на сърцати дарители след апел за помощ мъжът получава необходимата инвалидна количка.

С основателя на сдружението Лео Кадели се свързва племенничката на чичо Румен и внучка на баба Сашка – Снежана, която търси спасение за неволите на нейните близки. Майка и син трудно свързват двата края, за да могат да оцелеят се впускат в тегленене на кредити, които не могат да покриват. Румен получава 220 лв. пенсия, а баба Сашка 230 лв., парите отиват за погасяване на задълженията, които са натрупали, за да си купят дърва за зимата.

След като Лео Кадели се запознава със случая и го споделя в интернет, с него се свързват много желаещи, които искат да помогнат на семейството от Тетевен. За няколко дни се събират дарители и с два автомобила се отправят към балканския град. „Ние държим на думата си и не обещаваме неща, за които нямаме възможност”, казва Лео на чичо Румен. По време на посещението при семейството баба Сашка се притеснява, че обстановката не е много приветлива, но Лео я успокоява: „Вие сте чисти по душа, затова сме тук”.

В сигнала внучката Снежана моли за две неща - количка за чичо си и гардероб за баба си. 44-годишният мъж получава инвалидната количка, но с това добрината на отзовалите се хора не спира. За баба Сашка има подарък гардероб, също така нова пералня, която е закупена от дарителката Кристина Михайлова. За семейството са поръчани около 3 кубика дърва, а разходите по тях поема Наталия Ангелова, която изпраща 50 евро от Германия. Добросърдечна жена на име Елеонора Стоянова също участва в закупуването на дървата, освен това заради невъзможността си да присъства на посещението подготвя хранителни продукти, които доставя с такси.

На апела се отзовава и Силвия Стойнова, която изпраща колет с храна. „Нашата мисия е да бъдем човечни, не правим тълпи просто така, а раздаваме добрина”, казва Лео. Към инициативата се включва и баба Ненка от Хисаря, която също споделя тежка съдба и гледа трима човека с увреждания, но сърцето й продължава да раздава топлина и изпраща дрехи на баба Сашка и чичо Румен. Младо момиче на име Васи пък се бори с юридическата част и подготвя молби до община Тетевен и социалните институции, за да може семейството да получи това, което държавата им дава по закон, разказва Лео Кадели.

Баба Сашка е умилена до сълзи: „Аз помолих за малко, а вие ми изпратихте толкова много неща, предоволна съм”. Нейният син Румен не може да скрие усмивката си и балгодари от сърце на всички дарители.

По време на срещата Лео Кадели посъветва семейството, да не правят грешки и разходи, които не могат да си позволят и благодари за синагала на Снежана. Пожелава на баба Сашка и чичо Румен да се грижат за себе си и да пазят вещите, които получават от дарителите. „Благодаря на всеки един, който вярва в нас и се впуска във всяка инициатива, за подадените сигнали и желанието да помагате с нас. Мен ме прави щастлив фактът, че успяваме да накараме хората да се усмихнат”, казва Лео.

 

Нова мисия

Лекарства и дърва за баба Седефка

Към Лео Кадели и „Приятели помагайте” се е обърнала баба Седефка от радомирското село Дрен. 78-годишната жена е останала сама, няма деца и живи близки, има нужда от лекарства заради заболяване и от дърва, за да доизкара зимния сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България