Обезопасяват парка „Борово око” в Търговище

По предписание се премахват стари дървета и се засаждат нови видове

Премахване на 11 опасни стари дървета, които застрашават преминаващите по алеите в парка „Борово око”, започва общината в Търговище. На мястото им ще бъдат залесени нови видове. Това стана ясно на брифинг на кмета д-р Дарин Димитров и лесоинженер от общината.

До премахването на опасните дървета се стигна след извършени експертни оценки от ландшафтни архитекти към ботаническите градини в София и Балчик. Те са направили оглед на всяко от дърветата и са дали предписание за отделните видове на база на състоянието им. Експертната оценка е установила, че тези дървета са с големи хралупи по стволовете. При други липсва част от кората и се наблюдава загиване на сърцевината. На 11 дървета пък ще бъдат окастрени короните или намалена височината, за да бъдат обезопасени.

Кметът съобщи, че ще има компенсаторно озеленяване с липи, чинари, брези. Покрай езерото вече са засадени и 40 нови върби, които са от бързорастящ вид.

„И на мен, като всички, много ми е мила зеленината, но по-мили са ми гражданите. Тук играят много деца, непрекъснато минават граждани и няма да позволим някой да пострада. Паркът трябва да е привлекателна зона, но най-вече безопасна”, каза д-р Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България