Обекти на радиозавода „Черно море“ във Варна остават без ток заради натрупани задължения

ЕНЕРГО-ПРО започва поетапно изключване на електрозахранването от 4 юни 2019 г.

ЕНЕРГО-ПРО планира да преустанови електрозахранването на сградите и съоръженията на радиозавода „Черно море“ АД във Варна. Към 3 юни 2019 г. дружеството има общо задължения към „Електроразпределение Север“ АД и „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ АД в размер над 580 хиляди лева. След поредица от срещи и разговори с мениджмънта на компанията и подписване на три последователни споразумения за заплащане на просрочени и текущи задължения от „Черно море“ АД на „Електроразпределение Север“ АД и „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ АД, на практика не се стигна до тяхното изпълнение и дългът нараства ежемесечно. Сроковете в последните споразумения изтекоха на 15 май 2019 г.

С цел ограничаване на нарастването на дълга, дружествата от групата на ЕНЕРГО-ПРО са принудени да се възползват от правата си по чл. 123 от Закона за енергетиката и да инициират процедура по прекъсване на електрозахранването на обектите на „Черно море“ АД. Прекъсването на електрозахранването ще се реализира съгласно график, чието начало е в 10:00 часа на 4 юни 2019 г.

За казуса са сигнализирани редица държавни институции (КЕВР, МЕ, МИ, ДАНС, Областна администрация Варна, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“) в търсене на работещо решение на проблема и недопускане на крайни мерки, като спиране на електрозахранването на дружеството. Във връзка със специфичната дейност на завода „Черно море“, свързана с производство и доставка на навигационни радарни системи с военно и гражданско предназначение, ЕНЕРГО-ПРО съгласува действията си и с Министерство на отбраната.

Към настоящия момент всички разговори, действия, компромиси и споразумения за разсрочване на дълга и реалното му заплащане са изчерпани. В случай че в следващите дни започне покриване на дължимите суми, ЕНЕРГО-ПРО има готовност да прекрати процедурата по преустановяване на електрозахранването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес