Обемът на финансирането влияе на цените на имотите

Предлагаме автоматизирана оценка на жилища, каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties

- Какво е мнението ви за движението на лихвите по кредитите и влиянието на този процес върху имотния пазар в България, както и върху икономиката като цяло?

- Кредитирането е основен двигател на имотния пазар в България, особено в настоящия пазар, в който търсенето е основно от местните купувачи, а не толкова повлияно от чуждестранен интерес и инвестиции. В тази връзка, ниските лихвени проценти, които правят банковото финансиране достъпно за потребителите, имат съществена роля за настоящия възходящ цикъл на имотния пазар, заедно разбира се с цялостното икономическо развитие и макроикономическа рамка.

- Какви са факторите, определящи цените на жилищата и ценовия цикъл?

- Глобално погледнато, изследванията за много страни по света сочат към едни и същи фундаментални фактори, които оказват влияние върху цените на жилищата в дългосрочен план и това са икономическо развитие и доходите на населението, ниво на безработица, демографски тенденции, както и фактори, свързани със законодателната и данъчната рамка на страната, както и наличието, достъпността и обема на банково финансиране.

За нашия регион изследванията сочат, че поради не толкова големите спестявания на населението, наличието на банково финансиране е ключово за растежа на цените на имотите и в страни с активно банково кредитиране цените на имотите нарастват повече. Това се оказва валидно и за България, където мое изследване от 2014 г. за влиянието на банковото финансиране показа, че именно неговият обем има най-силен пряк ефект върху цените на имотите в България и може да служи за основен индикатор при прогнозирането на тенденциите на имотния пазар и за ценовия цикъл.

За ценовия цикъл допринася и чуждестранното търсене и трансферите на живеещите в чужбина, които са от ключово значение за страни с по-слабо икономическо развитие и ние бяхме свидетели на техния ефект в предходния имотен бум от 2006-2008 г., когато чуждестранното търсене имаше основна роля в нарастването на цените на имотите в България. Към момента този ефект е ограничен основно до търсенето на имоти от българи, живеещи в чужбина.

- Като изпълнителен директор на Bulgarian Properties, имате изчерпателен поглед върху имотния пазар у нас. Какви иновативни проекти и тенденции предстоят да навлязат в сектора?

- Предстои да навлязат нови технологии в резултат на технологичното развитие и наличието на много повече данни и знания за пазара. От иновативните технологии към момента вече разполагаме с работещ модел за автоматизирана експресна оценка на жилищни имоти, който е достъпен на нашия сайт, и от който могат да се възползват широк кръг от заинтересовани лица – продавачи, собственици на жилища, колеги, оценители, банки и др. От гледна точка на тенденциите при изграждането на имоти, интересно е да се наблюдава отблизо развитието на 3D принтирането и интернет на нещата, които ще имат пряк ефект върху това какви домове ще обитаваме и как ще ги управляваме и комуникираме с тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес