Обемът на язовир "Асеновец" спадна на 10 млн. при капацитет от 28 млн. кубика

Язовир "Асеновец"

ВиК взема вода и от Тунджа, няма да има режим в Сливен

Режим на питейната вода в Сливен няма да има и до май 2020 година водоснабдяването в града ще е нормално. Това стана ясно на проведенета среща между кмета Стефан Радев и управиеля на "ВиК - Сливен" инж. Севдалин Рашев по повод усложнената ситуация с водоснабдяването в други градове и сушата през пролетните и летните месеци.

По думите на инж. Рашев, по това време на годината има намаляване на обема на язовира. Към момента той е около 10,5 млн.кубика. През тази година липсваха снеготопене и дъждове, което е повлияло на притока в язовирната чаша.

"Реагирахме навреме и от началото на годината поводподаването е смесено. Използват се и трите водоснабдителни системи - "Тунджа", "Гергевец" и "Мечкарево". В средата на годината количествата, подавани от тях, бяха удвоени. Обемът е разчетен така, че да стигне до май следващата година. Въпреки това, призовавам гражданите да използват водата пестеливо и по предназначение", коментира управителят на "ВиК - Сливен".

През април по покана на водния оператор на язовир бе отслужен мобелен за дъжд. Тогава нивото на язовира бе спаднало до 17 млн. при вместимост от 28 млн.кубика вода. Молебени за дъжд от "ВиК - Сливен" и църквата не правят за първи път. Това се случва в особено сушави години.

Сливен е от малкото областни градове в страната, които имат свой язовир за питейна вода. Благодарение на "Асеновец" в Града под Сините камъни не помнят да е имало режим на водата. Водоподаването е смесено. Освен от язовира, вода се черпи и чрез помпи от Тунджа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони