Обжалват в съда решението за добива на природен газ в Добруджа

Снимка: БНР

След масовите протести спорът да се добива ли природен газ в Добруджа се пренесе в съда. Фирмата инвеститор „Русгеоком БГ" обжалва пред Административния съд във Варна решението на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите, че доклада за оценка на въздействие върху околната среда е неточен и се спира процедурата по обществените обсъждания.

Адвокатите на фирмата твърдят, че това решение е издадено заради обществения натиск. Жителите на Генерал Тошево пък са категорични, че добивът на газ застрашава здравето на местните хора и има реална опасност от замърсяване на почвата, водите и въздуха, предаде БНТ.

"Някой очевидно създава страхове в местното население, започват масови подписки и притеснени от тези масови подписки всички държавни институции обръщат мнението си на 180 градуса", коментира Йордан Йорданов, адвокат на „Русгеоком БГ".

"На целия доклад 820 страници от 2010 година, ето тук имам документите от 2010, до сега никога не са им одобрявали абсолютно нищо на тема добив и на тема технологии как това ще се случи. До сега са одобрявал комплексни сондажни програми. Ако той не прави разлика между сондиране и добив, аз правя", каза Иванка Казакова, еколог.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България