Обзаведоха два центъра за деца с увреждания

Доброволци дариха бяла техника и дрешки, оправиха пътя до домовете

приятели помагайтеВестник “Труд” започна съвместна рубрика със сдружение “Приятели, помагайте”. Всяка седмица ще представяме зов за помощ, получен от неговите координатори и ще показаме какво е свършено благодарение на доброволци и дарители.

Сдружение “Приятели, помагайте” откликна на зов за помощ от два центъра за настаняване на деца от семеен тип – “Георги Бенковски” и “Г. С. Раковски”, и двата разположени в софийския квартал “Бенковски”. В тях са настанени над 20 деца.

Сигналът до сдружението е много емоционален, защото служителите на дома заявяват, че се нуждаят само от една готварска печка, разказа пред “Труд” председателят на сдружението “Приятели, помагайте” Лео Кадели.

Една от служителките в двата центъра трябвало да транспортира готварската си печка от вкъщи, за да може да готви на децата, обитаващи центровете. Всекидневното пренасяне на електрическия уред, разбира се, й коствало много усилия. Затова директорката на ЦНСТ Анжела Ангелова се обръща с молба за една електрическа печка към сдружението “Приятели, помагайте”.

Лео и група доброволци веднага откликват на сигнала. Първата работа на Кадели е да отиде да двата центъра, за да провери дали наистина единствената липса там е готварската печка.

Когато слиза от колата си обаче веднага му прави впечатление окаяното състояние на пътя.

“Със слизането от колата, първата ми мисъл беше, че дупките по пътя могат да станат причина за фатални инциденти с децата. Като родител това ме обезпокои много. Някое дете може да падне и да си счупи краче или да се нарани. Затова реших, че първото, което трябва да направим, е да оправим този път”, разказа Лео пред “Труд”.

Следващата му стъпка е да провери състоянието на двата центъра, както и да изготви списък с най-нужните неща, които липсват, но са изключително необходими за нормалното пребиваване в тях.

“Влязохме вътре и видяхме, че няма никакви подходящи условия, за да се гледат толкова деца, и то с увреждания”, споделя първите си впечатления Лео Кадели.

Само за няколко дни той успява да мобилизира голям брой доброволци, които да се притекат на помощ – не само с дарения, но и с готовност да свършат доста работа.

Със събраните от даренията пари се купува миялна машина и строителни материали, с които да се оправи улицата, водеща до двата центъра. Самият Лео успява собственоръчно да завари разбитата метална решетка на уличната шахта.

Осигурено е и най-важното за жителите на центровете – две готварски печки от Карлово.

Сред даренията от доброволците има и олекотени завивки за децата, купища нови дрешки, обувки и играчки, книжки и дори компютри. Благодарение на строгата организация и гласността, която се дава на инициативата, дарения идват не само от цяла България, но и от Англия, Германия и Турция. Бои, с които да се освежи интериорът в двете сгради, пристигат с автобус чак от Истанбул.

Включват се десетки хора, които дават каквото могат, за да помогнат. В каузата активно участва и целият персонал на двата центъра.

Директорката Анжела Ангелова и всички служители са изключително щастливи и благодарни. Обръщат се към сдружението и с още една, допълнителна молба – да се даде гласност на инициативата, за да може повече хора да чуят и разберат за двата центъра за настаняване на деца, където липсва още нещо – персонал.

“Постоянно ходим по такива домове, проблемът е един и същ навсякъде – има голям проблем с персонала. В този дом липсват 6-7 човека.”, обяснява Лео.

 

Нова мисия

Даряват инвалидна количка за чичо Румен

41-годишният Румен от Тетевен е без крака, а от 20 години няма и инвалидна количка. Той живее заедно с баба Сашка, но условията в дома им са ужасни. Внучката им се обръща с молба към сдружение “Приятели, помагайте” за дърва за огрев и гардероб.

След проверка на сигнала, група доброволци даряват на семейството инвалидна количка, 3 кубика дърва, пералня, гардероб, дрехи и храна. Доброволците ремонтират и дома им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България