Обичаите на Гергьовден оживяха в детска градина

Възпитаниците на детската градина „Пролетна дъга“ в Шумен пресъздадоха обичаите на Гергьовден. Празника "Заедно празнуваме под дъгата" беше организиран от Община Шумен и е част от проявите по проекта „Взаимодействие с общността, фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ по Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Деца и родители се включиха в танцови драматизации, посветени на светлия пролетен празник. Облечени в народни носии, момчета и момичета, връзваха живи цветя и здравец с цветни конци и ги поставяха в менчета. Малките танцьори от ансамбъл „Пъргавелче“ и бивши възпитаници на детската градина също бяха част от тържеството в четвъртък. За финал под звуците на песента „Люлка се люлее“ имаше и пъстри Гергьовски люлки.

Гергьовден, Хъдърлез или Едърлезe празнуват българи, турци и роми. Празникът се свързва със събуждането на природата, с времето, когато горите, ливадите и нивите се раззеленяват, разказаха участниците в тържеството.

В двора на детската градина с много песни, танци и стихчета малчуганите пресъздадоха народните обичаи на всеки един от етносите. Така те показаха, че българи, турци и роми могат да живеят и празнуват заедно, независимо от различната си етническа принадлежност.

В обръщението си към публиката директорката на ДГ „Пролетна дъга“ Ивелина Пенчева разказа, че Гергьовден, Хъдърлез и Едърлезe имат много еднакви символи и се празнуват почти по един и същ начин, макар и на различни езици. „Празнува се за здраве, за това, че природата се пробужда, а ние сме ги обединили, защото в нашата градина има от всички етноси. Всички хора сме еднакви и за това и празниците ни сближават.“

“Събират се билки и се късат букови клонки, с които се закичват домовете за здраве и берекет на нивите и животните. Готви се агнешко месо, правят се и люлки, където момците люлеят момите, а после започват и веселбите. Това е българската традиция и учим децата си да я продължат”, обясни Павлина Янева, баба на две бивши възпитанички на детската градина. Валя Миткова от ромски произход, майка на едно от децата, сподели, че няма разлика между българската и ромската традиция: „Всички се веселим заедно. Излиза се сред природата, хапва се, пийва се, пече се агне и се събират билки“.

В края на тържеството ръководителят на екипа по проекта „Взаимодействие с общността, фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ Христина Баева поздрави участниците. По време на събитието бяха връчени награди на авторите на най-добрите творби от конкурс за детска рисунка. 25 деца получиха комплекти с пособия за рисуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони