Областните управители ще продават дялове от имоти за над 10 хил. лв. само с разрешение на шефа на Агенцията за приватизация

Снимка: Архив

Когато данъчната стойност на частта на държавата от съсобствен имот е над 10 000 лв., продажбата на нейния дял се извършва от областния управител със съгласието на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Това е записано в промените, които правителството предлага в Закона за държавната собственост.

С тях се цели осигуряването на по-добра защита на държавния интерес, посочват от МС. Решението идва след скандала с продажбата на държавния дял в т.нар. "Царски конюшни", продаден от областния управител на София Веселин Пенев, който доведе до оставката му и прокурорско разследване.

Ограничава се кръгът на субектите, които биха могли да придобият безвъзмездно право на собственост върху имоти - частна държавна собственост, предлага от кабинетът. Безвъзмездното прехвърляне на собствеността ще може става само в полза на общините за изпълнение на техните функции или за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение.

Предвижда се въвеждането на забрана общините да продават, заменят, даряват, внасят като непарична вноска в капитала на търговски дружества придобитите имоти или да учредяват право на строеж или право на ползване върху тях. Забраната няма да важи за случаите, свързани с реализирането на обекти, необходими за обществени потребности от местно значение, както и в случаите по чл. 22а от Закона за насърчаване на инвестициите на инвеститор, получил сертификат за инвестиция клас А, клас Б или за приоритетен инвестиционен проект.

В случай на нереализиране на предвидените от общините мероприятия, се предвижда те да прехвърлят собствеността върху придобитите имоти на държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България