Областният управител: Кризисната ситуация, предизвикана от обилното снеготопене във Врачанско, е преодоляна

Снимка: Архив

Кризисната ситуация, предизвикана от обилното снеготопене и състоянието на хидротехническите съоръжения в област Враца, е преодоляна. Това посочи областният управител на Враца Малина Николова, съобщиха от Областната администрация. Нивото на реките се понижава на територията на всички общини, както и в крайната точка по поречието на р. Скът – град Мизия, където към момента е 190 см, при критични 290. Наблюдава се и значителен спад на язовирите. Продължава изпълнението на аварийните мерки за яз.“Рогозен“ в община Хайредин, които целят предотвратяването на бедствено положение при предстоящите пролетни валежи.

„Благодарение на усилията на Пожарна безопасност и защита на населението – Враца, ОД на МВР – Враца, Областна администрация – Враца, строителните фирми „ПЪТСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“АД, „ГАРАНТ 90 – ЦОНЕВ И СИЕ“ООД и Община Хайредин и този път се справихме с бедствената ситуация“, заяви областният управител.

„Мерките, които предприехме в този момент са аварийни и решават частично проблемите. За цялостното овладяване на кризата с техническите съоръжения на територията на община Хайредин за пореден път средствата, предоставени от Министерски съвет са решението, с което заплахите за населението в нашата област се преодоляват. През 2016 г. Правителството предостави на Областна администрация – Враца средства, с които бяха реализирани две важни и конкретни мерки за яз. “Рогозен 1“ и осигуряване нормалната проводимост на реките в област Враца.

Ако областната администрация не беше възложила и изпълнила обществена поръчка „Планово почистване на речни участъци, извън урбанизираните територии в област Враца“ на стойност 164 260 лв. за 20 участъка на реките Скът, Лева, Бързина, Огоста и Върбишка бара в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Мизия и Хайредин, днес проводимостта им нямаше да бъде осигурена и опасността от наводнение оставаше в пълна сила.

С изпълнението на договор за неотложни аварийно-възстановителни дейности по укрепване на преливника на яз.“Рогозен 1“ на стойност 93 576 лв. Областна администрация – Враца овладя положението в община Хайредин за 2 години. Ясно беше заявено на кмета на Хайредин, че това е временна мярка и той трябва да предприеме действия по изготвянето на технически проекти за проблемните язовири, които да внесе за финансиране пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане или като проектно предложение по ОП“Околна среда“.

Проектите на общината са готови, но не са внасяни за финансиране до момента. Това наложи Правителството да предприеме незабавни действия за финансиране на готовите проекти и осигури бюджетни средства в размер на 3 млн.лв. за тяхното изпълнение“, допълни Малина Николова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България