Областният управител на Разград върна решението за дарение на лъвчетата

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен върна за ново обсъждане решението на Общинския съвет за прехвърляне чрез дарение на Община Пазарджик на двете лъвчета, родени през септември 2017 г. и станали причина за остри разправи с природозащитни организации.

Както „Труд” съобщи , местният парламент реши да ги дари на Община Пазарджик, но в същото време лъвчетата бяха поискани и от спасителен център в чужбина, в чиято подкрепа застанаха представители на наши фондации за защита на животните.

Според областния управител на Разград решението на местните парламентаристи за дарението е незаконосъобразно, тъй като в него липсвали мотиви. Не били представени и доказателства, че лъвчетата Масуд и Терез са собственост на Общината.

„За протокола Общината се легитимира като собственик на лъвчетата, единствено и само с издадените им паспорти по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Паспортите са издадени, едва след транспортирането им за лечение в клиника в град София в края на октомври. В хода на обсъжданията е установено, че Общината не е издала акт за приплоди на родените на 08.09.2017 г. лъвчета. Тези актове представляват документа, доказващ правото й на собственост върху животните”, съобщиха от областната управа. От там допълват, че никой не може да прехвърли права, с които не разполага.

От Областната управа припомниха още, че Община Разград е подписала през ноември меморандум за сътрудничество с фондация „Четири лапи“, която пък е поела ангажимент за намиране на подходящ дом и за петте лъва, намиращи се в зоокъта в Разград. През декември в Общината е получено и потвърждение от Холандски спасителен център , в което се заявява желание да получат собствеността върху три от лъвовете. На вниманието на общинските съветници е представено и писмо от „Четири лапи“ за състоянието на Зоопарк „Острова“ в град Пазарджик. Заключението било, че той не разполагал с нужните условия за настаняването и отглеждането на лъвчетата към този момент.

Решението за дарение на лъвчетата на Пазарджик вдигна на крак фондациите, които потърсиха съдействие от премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда Нено Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България