Областният управител на Сливен пита в две министерства за урановите мини

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски внесе запитване в Министерството на икономиката и в Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството относно ликвидацията и рекултивацията на урановите мини в региона, както за и актуалните данни от радиологичния мониторинг в районите на бившите уранови рудници в Сливен.  Поводът за това е обществения интерес и безпокойството на гражданите, тъй като двата обекта в областта – рудник „Сливен” и участък „Сборище”, община Твърдица – са в непосредствена близост до жилищни постройки.

Уранодобивната дейност е била прекратена с Постановление на МС в далечната 1992 година, а шест години по-късно ликвидирането на последствията са били възложени на държавната фирма „Екоинженеринг-РМ”ЕООД-София. Тя е била натоварена с техническата и биологичната рекултивация на бившите мини и свързаните с тях дейности. „През годините в област Сливен има непрекъснат обществен интерес към  държавното дружество и как са били изпълнени дейностите му. Затова се обърнах към министъра на икономиката, който е принципал на „Екоинженеринг – РМ“, а относно мониторинга - към Изпълнителната агенция по околната среда” – обясни още той.

табаните на урановата мина в Сливен, около които е разположена вилната зона на града

Само преди няколко месеца бившият миньор от рудник „Сливен” Христо Христов съобщи, че жителите на вилната зона в областния град, която е до закритата уранова мина,  са подложени на лъчение. Христов още заяви, че за рекултивацията през 2003 г. били отпуснати 200 хил. лева, но тя не била извършена заради отказ за съдействие от общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България