Обмислят премахване на пръстовия отпечатък в болниците

Обмисля се възможността за премахване на пръстовия идентификатор като метод за регистрация в болниците. По темата предстоят разговори, информира депутатът от БСП д-р Емил Райнов и допълни, че новата система за вход в болниците е "едно пълно безумие".

Междувременно управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов коментира, че премахването на пръстовия идентификатор няма да върне на касата парите, похарчени за внедряването му като система.

Комитов обаче допълни, че ако бъдещият ресорен министър намери начин да прекрати действието на новата регистрационна система, то касата ще бъде длъжна да го изпълни.

От 1 ноември пръстовият идентификатор стана задължителен метод за регистрация в болници. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече заплаща дължимото на лечебните заведения.

Въвеждането на пръстов идентификатор като задължителен вход за болници първоначално бе предвидено за началото на октомври. По-късно обаче този срок бе отложен с месец, а като причина бе посочен фактът, че не всички лечебни заведения са успели да купят необходимите четци за пръстова идентификация.

Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците трябваше да закупят, е 286 лева. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе около 400 000 лева. / Дарик

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве