Обновеният храм "Свето Преображение" в Свищов отвори врати

Църквата бе благословена от Великотърновския митрополит Григорий

Православният храм "Св. Преображение" в Свищов отвори врати, след близо десегодишно прекъсване на дейността му.

Църквата, която е обявена за недвижима културна ценност с национално значение, претърпя съществени ремонтни дейности. Направено бе укрепване на основите, реставриране на вътрешните стени и колоните на храма, отводняване, ремонт на покрив, на камбанария и др. Продължава работата по реставрация и консервация на иконите, което е изключително сложен и специфичен процес.

През последните две години на църквата бяха отпуснати 550 000 лв. с решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Средствата са вложени в укрепване на земната основа и заздравяване на сградата. 50 000 лв. пък са предвидени за реставраторска дейност на най-стария църковен храм в Свищов.

Обновяването на християнския обект бе благословено лично от Великотърновския митрополит Григорий, който отслужи над 3 часова литургия. Негово високопреосвещенство помаза с миро и освети със светена вода вътрешните и външни стени на храма, и благослови всички миряни допринесли за неговото обновление. Той не пропусна да благодари на кмета Генчев, на председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов и на архиерейския наместник отец Руслан Личев за грижите, които полагат за храмовете в община Свищов и изрази надежда, че ръководството ще намери средства и за още един свищовския храм - „Св. Св. Кирил и Методий“, който е в окаяно състояние от десетилетия. Митрополит Григорий пожела на свищовлии да пълнят Божиите храмове, а градът да си възвърне онази слава на възрожденски и просветителски център, която е имал в миналото.

След благословията на Дядо Григорий, в храма се извисиха гласовете на квартет „Светоглас“, които впечатлиха всички с църковните си песнопения. Веднага след тях Първи български хор „Янко Мустаков“, с диригент Елизабет Людмилова развълнува по неописуем начин присъстващите, запявайки отново в църквата, в която за първи път прави своята изява през далечната 1868 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България