Обновиха училището на Панайот Волов

Школото чества 170 г. юбилей

Обновено посреща учебната година 170-годишното школо в шуменския кв."Дивдядово", в което някога е попивал знания Панайот Волов, а после го е ръководил. IX-то Основно училище „Панайот Волов“ е било ремонтирано със средства от бюджета на община Шумен, съобщават от кметството. За 33 000 лв. са подменени тротоарните плочки в двора, изградени са подпорни стени за връзка между двете му сгради и местата за отдих.

С още 28 000 лв., дарени от физически лица, фирми-благодетелки и настоятелството са реновирани класните стаи. Децата ще влязат в изцяло обновени кабинетите по химия и опазване на околната среда, чужди езици, история и цивилизации, български език и литература. Ремонтирани са фоайетата и стълбищата в основната сграда, както и физкултурният салон. Обновен е и училищният комплекс „Домашна техника и технологии“. За финал са монтирани и три нови пилона, на които скоро ще се развеят флаговете на ЕС, България и Шумен.

Девето основно училище „П. Волов“ е наследник на първото килийно училище, открито през 1838 г. по инициатива на местни първенци. Училището е и първото взаимно учебно заведение, открито през 1848 г. През 1862 г. заселилият се в кв."Дивдядово" Рашко Илиев Блъсков – Даскал Рашко решава да направи ново по-голямо училище.

В учебното заведение се е обучавал Панайот Волов, а по-късно го ръководи, след като завършва Южнославянския пансион в град Николаев, Украйна. Той осигурява и богат библиотечен фонд. Настоящата сграда на школото е построена през 40-те години XX век. Училището е със статут на средищно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България