Обновява се емблематичният парк „Борово око” в Търговище

Тече обновяване на емблематичния парк „Борово око” в Търговище, съобщиха от местната администрация. Рехабилитацията на площите и съоръженията се извършва от общинско предприятие „Флора”. В момента се прави асфалтиране на централата алея. Изграждат се три нови градински пространства в центъра й. Предстои там да бъдат монтирани малка сцена и седящи места, които ще бъдат с височина, подходяща за деца на възраст до 6 години. Предвидена е и възможност за озвучаване, за да се провеждат различни детски спектакли и представления, посочват от кметството.

marcheva2

На централната алея ще бъдат поставени нови пейки, както и нова чешма, която ще има и специално обособено място за домашни любимци.

В рамките на обновяването на парка е планирано и преасфалтиране и на т.нар. „Алея на занаятите“, където се провеждат част от културните прояви в седмицата на Традиционния пролетен панаир през май.

Паралелно общинското предприятие започна и обновяване на настилката около езерото „Борово око“. По предписание се премахват и опасни стари тополи около езерото, за които има издадена експертна оценка от ландшафтен архитект, че са опасни за премиващите в близост граждани. На мястото на тополите ще бъдат засадени нови върбови дървета, посочват още от местната администрация.

Ръководството на Общината продължава да търси варианти за възстановяване на водоподаването към езерото. Съвместно със специалисти се правят проучвания за различните възможности за изграждане на алтернативна връзка с водоизточник, което да бъде извършено преди новия пролетно-летен сезон при спазване на техническите и финансови ограничения.

Всички ремонтни дейности по обновяването на емблематичния за Търговище парк се извършват в зависимост от метеорологичните условия и ще продължат и през следващата година.

От Община Търговище припомнят, че още в началото на този мандат бяха монтирани осветителни тела в парка и започна изграждането на система за видеонаблюдение. Следващата година ще бъдат поставени допълнителни камери в обновените зони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България