Обозначават знакови сгради в Пловдив с имената на авторите им

В Пловдив започна обозначаване на знакови сгради с табелки с имената на техните автори. Инициативата е на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България (КАБ), чиито членове вече реализираха своя пилотен проект и поставиха табела на построения през 1985 година Дом на науката и техниката с имената на неговите автори – архитектите Милчо Сапунджиев и Кольо Колев.

„Смятаме, че е важно, минавайки покрай стойностни постройки, да се знае кои са техните автори, коя година са построени и за какво са били предназначени. Това е уважение не само към труда и творчеството на архитекта, но и към историята на града ни”, твърдят от Регионалната колегия на КАБ в града под тепетата, откъдето водят разговори с Община Пловдив да се направи подбор на следващата група от сгради, които да излязат от анонимност.

Желанието на КАБ Пловдив е да се продължи с Дома на младоженците, Дома на новороденото, кино "Космос", изложбената зала на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон" и други. Според пловдивските архитекти това са сгради, чиито автори заслужават уважение, въпреки че до голяма степен са амортизирани и с нерегламентирани вътрешни и външни промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони