Оборудват автобусите с колани и камери

Въвеждат санкции, както за водачите, така и за пътниците

Дават 6 месеца да изпълнят условията

Транспортните фирми ще трябва да оборудват автобусите си с колани и камери. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, които Комисията по регионална политика в парламента гласува вчера. Фирмите ще имат шест месеца, след влизането в сила на закона, за да се снабдят с техниката и предпазните колани.

“Дебатът за коланите е на дневен ред, въпреки че превозвачите твърдят, че не могат да оборудват старите си автобуси с камери и колани, но според нас са нужни радикални мерки, като тези”, категоричен бе депутатът Александър Ненков от ГЕРБ, който е един от вносителите на предложението. По думите му санкции за пътуване без колани ще има както за водачите, така и за пътниците. А транспортна фирма я грози глоба от 3000 лв., ако не е оборудвала автобусите си с нужната техника и предпазните средства. Водачът ще трябва да плати глоба от 500 лв., ако не е пуснал камерата да записва или изобщо липсва такава.

Изискването за обезопасителни колани няма да се прилага при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км, но само ако са по междуселски пътища, извън републиканската пътна мрежа. А камерата ще бъде поставена отстрани на водача, така че да следи пътя.

Ненков коментира и тол системата, като напомни на всички шофьори, че винетните стикери ще могат да се заменят с електронни до 31 януари 2019 г. Това важи и за леките автомобили и тировете. Уикенд винетки ще има със сигурност от началото на следваща година, каза той, но все още не е ясен обхватът и цената им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика