Оборудват автобусите с колани и камери

Снимка: Благой Кирилов

Транспортните фирми ще трябва да оборудват автобусите си с колани и камери. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, които гласува Комисията по регионална политика в парламента. Фирмите ще имат шест месеца, след влизането в сила на закона, за да се снабдят с техниката и предпазните колани.

„Дебатът за коланите е на дневен ред, въпреки че превозвачите твърдят, че не могат да оборудват старите си автобуси с камери и колани, но според нас са нужни радикални мерки, като тези“, категоричен бе депутатът Александър Ненков от ГЕРБ, който е един от вносителите на предложението.

По думите му санкции за пътуване без колани ще има както за водачите, така и за пътниците. А транспортна фирма я грози глоба от 3000 лв., ако не е оборудвала автобусите си с нужната техника и предпазните средства. Водачът ще трябва да плати глоба от 500 лв., ако не е пуснал камерата да записва или изобщо липсва такава.

Изискването за обезопасителни колани няма да се прилага при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км, но само ако са по междуселски пътища, извън републиканската пътна мрежа. А камерата ще бъде поставена отстрани на водача, така че да следи пътя.

Неков коментира и тол системата, като напомни на всички шофьори, че винетните стикери ще могат да се заменят с електронни до 31 януари 2019 г.

Ако винетният ви стикер изтича след 1 януари 2019 г., може да го замените с електронна винетка в срок от 15 декември 2018 г. до 31 януари 2019 г., за да запазят правото си да ползват платената пътна мрежа за целия първоначален срок на валидност на хартиения винетен стикер.

Уикенд винетки ще има със сигурност от началото на следваща година, каза Ненков, но все още не е ясен обхватът и цената им. Междувременно и парламентарната регионална комисия прие на второ четене промените в Закона за пътищата, според които от 16 август 2019 г. тол системата трябва да стартира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес