Обособяват 68-ма бригада Специални сили като отделен елемент от Българската армия

Заместник-министърът на отбраната Стефан Петров и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участват тази сряда в Пловдив в тържествената церемония по обособяване на 68-ма бригада Специални сили като отделна основна част от Българската армия.

С приетите от Народното събрание промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, публикувани в Държавен вестник от 09.12.2016 г., бригадата Специални сили бе изведена като самостоятелен основен елемент на БА, непосредствено подчинен на Началника на отбраната и юридическо лице на бюджетна издръжка. Тази стъпка в организационното развитие и изграждане на българските Специални сили ни доближава до утвърдените евроатлантически и световни стандарти по отношение на Силите за Специални операции. Очакванията са, че това ще доведе до по-добро планиране, осигуряване, командване и управление, както и използване по предназначение на Силите за Специални операции на БА, повишаване на тяхната оперативна съвместимост и оперативни възможности.

Тържественият ритуал ще завърши с молебен за здраве на личния състав и успех и просперитет на Специалните сили, който ще бъде отслужен от пловдивския митрополит Николай. На събитието освен заместник-министъра на отбраната Стефан Петров и изпълняващия длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, ще присъстват командирите на Сухопътните войски, ВВС и военни формирования от Българската армия, представители на ръководството на МО, на местната и държавна власт на Пловдив, стопански ръководители и бивши командири и ветерани от Специалните сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони