Образователен семинар в Столипиново провежда фондация „Пловдив 2019”

Образователен семинар в ромския квартал „Столипиново” провежда тази седмица общинска фондация „Пловдив 2019”. Темата на семинара е „Методи за обучение и работа в мултикултурна среда – световни практики” и се води от специалисти и антрополози, които в понеделник и вторник обучават учители от Начално училище „Кирил Нектариев”, Средно училище „Найден Геров” и детска градина „Лилия”.

Обучението е част от проекта „Всички заедно - за по-добро образование и здраве“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по „Програма за насърчаване на социалното включване на ромите и други уязвими групи“. Основната цел на семинара е усвояването на добри практики в приобщаването на деца от различна културна среда. Антрополозите ще представят своя опит от дългосрочните си изследвания в квартал „Столипиново“, започнали още през 2016 г. с подкрепата на фондация “Пловдив 2019” като част от водещия проект “Махала” в програмата на Европейска столица на културата. Екипът от специалисти бе ангажиран и в настоящия проект с картографиране на здравния статус на общността и до момента е обработил над 400 анкети. До края на септември предстои да бъде изготвен окончателен доклад.

Практическата част от обучението ще се осъществи от координаторите от Детска архитектурна работилница, които ще покажат примери, развиващи критичното мислене и взаимодействие със средата. В следващите етапи от проекта са предвидени обучения за преподаватели по български език, рисуване, спортни мероприятия и образователни медиатори за работа в мултикултурна среда.

Проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ е на обща стойност 1 077 495 лева и има за цел да осъществи образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на квартал „Столипиново” в Пловдив и в град Куклен. Проектът включва няколко компонента: инфраструктура, образование и здравеопазване. Дейностите по проекта предвиждат още строителство на Здравен център към ДКЦ „Изток” и изграждане на Образователен център в двора на училищата „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ в Столипиново. Водеща организация по проект „Всички заедно - за по-добро образование и здраве“ е Община Пловдив, която осигурява съфинансиране в размер на 43 633 лева. Партньори са фондация „Пловдив 2019“, Община Куклен, фондация "Инди - Рома", ДКЦ "Изток", СУ "Найден Геров", НУ "Кирил Нектариев", ДГ "Лилия" и Националната мрежа на здравните медиатори. Проектните дейности трябва да приключат в края на април 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България