Образователният министър за гафа с класирането след 7 клас: Причината е човешка грешка

Човешка грешка е причина за сгрешените резултати в класирането след 7 клас в София. „Грешката е човешка, не в информационната система“, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти.

„Основната отговорност е на председателите на двете комисии - по информационно осигуряване и областната комисия по класирането, както и на контролиращия ръководител - началникът на РУО“, обясни министърът и добави, че те ще понесат отговорност по закона за държавния служител.

„Ако ме питате за уволнение, не мога да предрешавам наказанията. Дисциплинарният съвет е този, който изслушва и предлага решението. Лично ще настоявам да има наказания и да бъдат достатъчно дисциплиниращи. Разбира се, те трябва да бъдат справедливи и не прекомерни“, коментира образователният министър по повод наказанията.

Според него трябва да се въведат допълнителни контроли, които в голяма степен да гарантират, че изчислен правилно балът на учениците.

По думите му информационната система се ползва в други области, но има нужда от усъвършенстване.

Във връзка с грешката във въпроса при националното външно оценяване по български език за 7 клас, министър Вълчев поясни, че вече е приключило дисциплинарното производство. „Експертите по български език и по математика имат дисциплинарни наказания, както и неформално предупреждение за директора на дирекция“, каза още министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование