Образувано е досъдебно производство срещу авторите на фалшивите слухове, всели паника сред ромите в Сливен

Снимка: prb.bg

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестните засега автори на фалшивите слухове , които предизвикаха тревога и страх сред родителите от ромски произход в Сливен, че децата им ще бъдат отнети, съобщиха от обвинението в града. "Законът предвижда наказание за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога", поясни прокурор Ваня Белева, говорител на Окръжната прокуратура в Сливен. Наказанието, предвидено в чл.326 от НК, е затвор до 2 години.

На 7 октомври две основни училища в Сливен останаха с празни учебни стаи, след като родителите прибраха децата си. Хората са били подплашени от слухове и информация, разпространявана в интернет, че децата им ще бъдат насилствено отнети. И в двете училища учат деца и младежи от 20-хилядния ромски квартал "Надежда" в града. Паниката стана причина да бъдат прибрани децата и от единствената забавачница в квартала. Следобяд в квартала бе насрочена среща с местния актив, представители на общината, полицията, РУО, лидерите на евангелските църкви по повод разпространението на фалшивата тревога.

Учебните занятия се провалиха и в училището в сливенското село Тополчане. Изплашени родители е имало и в училищата в други сливенски села, но до затваряне на учебните заведения не се е стигнало. Директорите и учителите са успели да успокоят родителите.

Зам.кметът Румен Иванов, който изпълнява временно длъжността на кмет, призова хората да не се поддават на фалшивите слухове и на манипулациите и призова ситуацията да не се използва с користни цели или по политически причини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право