Образуваха дисциплинарни производства срещу уличените в кражби на гориво полицейски служители от Павликени

Началникът на пожарната в града също заснет да пълни бензин в пластмасови туби

Тежки дисциплинарни наказания грозят четиримата полицейски служители от управлението в Павликени, които са уличени в кражба на гориво, което се е полагало за патрулките. В понеделник при мащабна акция на "Вътрешна сигурност" на МВР и ОД на МВР във Велико Търново бяха задържани командирът на отделението Георги Едрев, огнярът Бисер Йорданов, домакинът Ангел Стефанов и началникът на полицейския участък на Сухиндол Румен Стойчев.

От месеци те били следени след сигнали, че отклоняват гориво след като на местна бензиностанция в резервоарите на патрулките наливали минимално количество бензин, а останалите литри, сипвали в пластмасови туби от минерална вода. След това въпросното гориво било отнасяно в гараж на полицията, който служел като "гара разпределителна" за задигнатия бензин.

"От няколко месеца в Областната дирекция на МВР във Велико Търново има образувана дисциплинарна преписка, по която бе разпоредена проверка. Уведомени бяха Следствената служба и прокуратурата. Със съдействието на служители на бензиностанциите на "Лук Ойл", с които имаме споразумение за обслужване на служебните ни автомобили, бяха засечени нарушения", обясни пред "Труд" директорът на ОД на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов.

Той допълни, че е подготвил заповеди за дисциплинарни производства срещу трима от служителите-Ангел Стефанов, Бисер Йорданов и Георги Едрев.

"Тъй като началникът на полицейския участък на Сухиндол Румен Стойчев е назначаван с министерска заповед, за него трябва да се произнесе лично министърът на вътрешните работи. Какви наказания ще бъдат наложени на въпросните лица зависи от събраните доказателства. Работата по случая продължава и ако се установи, че има и други замесени служители в схемата, те също ще бъдат привлечени под наказателна отговорност. Още, когато встъпвах в длъжност, заявих категорично, че ще бъда безкомпромисен срещу всеки, който извършва злоупотреби", уточни старши комисар Машов.

При обиските в понеделник в имотите на четиримата служители са иззети туби с бензин, но точното количество тепърва ще се изяснява. Разпоредени са експертизи, които пък ще установяват какви количества са отклонени и какви щети са нанесени на МВР.

Междувременно далаверите на полицейските слежители били заснети и от екипи на Господари на ефира. На кадрите лъснал и началникът на пожарната в Павликени Валентин Джамбазов. Въпреки, че огнеборците непрекъснато съветват гражданите, че е забранено да се налива гориво в пластмасови бутилки, самият началник на пожарната лично го е правил.

"Наливал съм, когато ни е трябвало гориво за малогабаритната техника. Това са моторни триони, флексове, мотоагрегати. За тях горивото се смесва с масло и са нужни много малки количества. Разполагаме с железни туби, които са отпреди 50 г и са ръждясали и затова не ги използваме. За купуваното гориво обаче имаме отчетни документи и категорично мога да кажа, че не е отклонявано, а е използвано по предназначение", заяви пред "Труд" Валентин Джамбазов.

Прочистването на полицейските структури във Великотърновска област от корумпирани кадри продължава. Наскоро са били дисциплинарно уволнени двама полицаи от Свищов, за които се доказало, че са взели рушвет 20 лева при проверка на автомобил. В момента върви и дисциплинарно производство срещу друг полицай също от крайдунавския град, за който има сигнал, че е крал камъни от чужда ограда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право