Обрат във времето, с 15 градуса по-студено

Най-голямо захлаждане очакваме в четвъртък, предупреждават синоптиците

Съществено затопляне чак в събота

Студ и двойно по-ниски температури ни очакват от днес до края на седмицата, предупреждават синоптиците. С 15 градуса средно е разликата, която показват термометрите днес, в сравнение с вчерашния ден. Причината за рязкото застудяване и обрат във времето е студен вятър от север, започнал от Атлантическия океан, който преди дни беше обхванал Скандинавия и централната част на Европа, а сега преминава през Балканите.

„За разлика от вчера, когато термометрите показваха над 30 градуса на места, от днес започва драстична разлика във времето, която ще продължи почти до края на седмицата. Минималните температури ще бъдат между 8 и 13 градуса, а средните – около 15. Заедно с чувствителното захлаждане, днес е и ветровито, като скоростта на вятъра ще достига около 50 км/ч в населените места, а по високите – над 80”, каза за „Труд” синоптикът Петър Янков.

По думите на метеоролога най-студено тази седмица ще бъде утре и в четвъртък. Тогава термометрите в сутрешните часове ще показват около 5-6 градуса, а максималните за деня едва ще надвишават 10.

„В този период вятърът ще отслабне и почти няма да се усеща, не се очакват и съществени валежи, но студът ще е осезаем. Минималните температури в четвъртък в Западните полета на страната ще бъдат близо до нулата – около 3-4 градуса, а в останалите части на България – около 5. И в сряда, и в четвъртък ще бъде слънчево, като през деня ще бъде малко по-топло, отколкото сутринта”, допълни синоптикът.

Според Янков петъчният ден ще бъде слънчев, а съществено затопляне можем да очакваме чак в събота, когато температурите ще бъдат между 22 - 28 градуса. „В неделя в страната започват валежи, предимно в южното Черноморие, породени от циклон, който ще премине над Гърция”, обясни метеорологът.

По думите на синоптика другата седмица температурите ще бъдат нормални за сезона – между 20 и 25 градуса. „Истинско зимно време можем да очакваме чак през декември. Засега ноември се очертава да бъде по-топъл от миналите години. Октомври пък ще бъде с повече валежи, специално в Балканския регион”, прогнозира Петър Янков.

 

Въпреки застудяването в последните дни

Най-топъл септември от 5 г. насам

20 градуса е средната температура за периода

0203_2_282553Въпреки застудяването, което започва от днес и ще продължи до края на седмицата, септември през тази година се оказва най-топлият, който сме имали поне в последните 5 години. Това показват данни на метеоролози относно средните температури за деветия месец в годината в периода от 2013-а до 2018-а.

Според статистиката през настоящия септември градусите на средно ниво са около 20. За разлика от това през последните две години тази цифра е била 18. Най-студено в същия период е било през 2013 и 2014 г. – 17 градуса средно за месеца. Втората най-висока средна температура за септември в последните пет години е била през 2015-а – 19.

Рекордите за септември през годините пък гласят, че най-студено е било в Ихтиман - минус 6 градуса, в Софийското поле минус 5, в Чирпан и Кюстендил минус 4. Абсолютната минимална температура в София е отчетена през 1977 година - минус 3,2 градуса, в Пловдив през 1931 година - 0,2 градуса, а в Плевен през 1906 година минус 1,5 градуса.

По думите на синоптиците веднъж на няколко години в отделни райони на страната температурата се понижава под нула градуса. Това явление в метеорологията се нарича мраз и е особено опасно за по-късно зреещата земеделската реколта.

 

Валери Велев, Национален съюз на градинарите в България:

Сланата ще убие и чушките, и доматите

Домашната лютеница ни излиза с 30% по-скъпо тази година

Катерина Ковачева

03-03Сланата ще убие и чушките, и доматите, предупреди Валери Велев от Националния съюз на градинарите в България. Той алармира, че има дефицит на продукцията от чушки тази година, която е с 60% по-малко спрямо 2017 г.

„С 40% по-малко площи със зеленчука са засадени тази година, а 20% от продукцията беше засегната от дъждовете и градушките”, коментира Велев. По думите му секторът страда от липсата на работна ръка, тъй като при чушките няма как да се механизира всичко, те се берат и обработват на ръка, а това оскъпява производството им. Има и проблем със субсидиите на тези земеделци, което прави отглеждането на чушки в страната ни нерентабилно.

„Зелето и салатата ще оцелеят след сланата, но другите зеленчуци – няма”, допълни той.

Според бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) за изминалата седмица домашната лютеница ни излиза с 30% по-скъпо тази есен спрямо миналата. Цената на чушките на едро се е повишила с 30%, като стойностите им на пазара тази седмица беше 1,23 и 1,45 лв. за килограм на едро. На дребно цената не пада под 1,70 лв., дори на борсите в по-големите градове.

В сравнение през изминалата година цените са били съответно 0,94 и 1,18 лв. за килограм на едро. Междувременно и оранжерийните и вносните домати поскъпват през тази седмица с 8,6 и 11% до 2,28 и 1,60 лв. за килограм на едро. В сравнение с 2017 г. цените са били с 32% по-ниски – по около 1,55 лв. за кг. В сезона на зимнината корнишоните държат цена от 1,35 лв. за килограм на едро или с 14 стотинки по-скъпо за килограм, спрямо 2017 г. Цената на зелето се е повишила с 4,5% на седмична база в края на септември до 0,70 лв. за килограм на едро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето